menu spa

Podaruj prezent idealny

Życie w zawrotnym tempie w czasach modyfikowanej żywności i fast foodu sprawia, że coraz więcej z nas zmaga się z chorobami układu trawienia, bólami głowy i stawów oraz z problemami dermatologicznymi . Często bagatelizujemy sygnały jakie daje nam nasz organizm. Nie jesteś zadowolony ze swojego wyglądu, stanu swojej skóry i włosów? Ciągle czujesz się przemęczony? Masz problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi? Relaks i suplementy nie przynoszą efektów? Źle się czujesz po niektórych posiłkach, chociaż standardowe testy alergicznie i badania nic nie wykazały? Nie zawsze winowajcą jest przemęczenie. Być może problem tkwi gdzie indziej. Sprawdź czy źródłem dolegliwości nie jest nadwrażliwość pokarmowa. Pewną diagnozę da Ci Test MRT.

CZYM JEST NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA?
Wśród klinicystów i diagnostów wzrasta przekonanie o tym, że istotny wpływ na różne dolegliwości (np. astma oskrzelowa, zespół jelita nadwrażliwego, refluks, migreny i inne bóle głowy, wahania masy ciała, fibromialgia, chroniczne zmęczenie, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry, autyzm, ADHD) mają opóźnione reakcje nadwrażliwości (DHT – Delayed Type Hypersensitivity) na składniki diety, czyli nadwrażliwość pokarmowa. Modelowa reakcja alergiczna zachodzi z wyłącznym udziałem immunoglobulin typu E, które należą do kompleksu przeciwciał układu odpornościowego, oraz z uwolnieniem z uszkodzonych komórek histaminy lub substancji histaminopodobnych. Odkryto, że mechanizmy zależne od tych immunoglobulin (IgE) nie wyjaśniają wielu reakcji na to, czym się odżywiamy. Ze względu na opóźnione objawy i brak reakcji IgE oraz IgG, tradycyjne metody nie są skuteczne w diagnozowaniu dolegliwości wywoływanych przez mediatory. Odkryto, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem. Jest to skutkiem uwalniania przez leukocyty mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. Opracowanie metody obiektywnego pomiaru nasilenia zmian objętości przyczyniło się do stworzenia Testu MRT. Test MRT jest metodą wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. O nadwrażliwości pokarmowej mówimy wtedy, kiedy to, co jesz pobudza komórki Twojego układu odpornościowego i uwalniają się mediatory, czyli substancje powodujące stany zapalne jelit, innych narządów oraz różnych tkanek. Dzieje się tak, gdy jesteś nadwrażliwy na jakiś składnik spożywanego produktu. Jeśli dostarczasz go niewiele, objawy mogą w ogóle nie wystąpić. Czasem Twój organizm może być nadwrażliwy na więcej niż jeden składnik, ale symptomy będą takie same dla każdego z nich (a czasem silniejsze i bardziej dokuczliwe).

CZYM JEST TEST MRT?
Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji na poszczególne pokarmy. To, co jesz jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy „interesuje” się Twoją dietą. Jeśli nie masz żadnych dolegliwości, oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Jeśli ze względu na to, że dany pokarm spożywasz w zbyt dużej ilości albo za często, pojawiają się problemy zdrowotne, to znaczy, że mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową. Wtedy „zainteresowanie” Twojego układu immunologicznego zmienia się w agresję i zostają uwolnione mediatory – a Ty odczuwasz bóle i pojawiają się stany zapalne o trudnym do zdiagnozowania podłożu. Rozwiązaniem jest wykonanie Testu MRT. Wysoką skuteczność metody przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych potwierdziły wyniki próby prowokacyjnej jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej. Ten Test określi stopień Twojej wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności i pozwoli wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty. Dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kluczowa jest przede wszystkim indywidualnie dopasowana, dobra dieta. Dzięki wynikom Testów MRT mamy możliwość nie tylko do łagodzenia objawów nadwrażliwości pokarmowej, ale przede wszystkim do eliminacji ich przyczyn.

WYKONANIE TESTU MRT
W naszym gabinecie pobierana jest próbka krwi, ktorą wysyłamy do laboratorium ISO-LAB Wynik otrzymujemy w przeciągu 2-3 dni. Pacjent przychodzi na omówienie wyników, Wyniki testu w postaci Raportu Programu LEAP, zawierają również Plan Zarządzania Dietą, Wyniki omawiane są szczegółowo z Certyfikowanym Konsultantem Programu LEAP (CKPL) – obejmują one trzy działania: eliminację szkodliwych pokarmów, oczyszczenie organizm z antygenów propozycję nowego stylu odżywiania z elementami diety naprzemiennej. Konsultant wytłumaczy i przedstawi Tobie co masz jeść i w jaki sposób, żeby nie tworzyły się nowe nadwrażliwości. Stosując się do zaleceń masz dużą szansę na to, że z czasem niektóre z nietolerowanych obecnie przysmaków będziesz mógł ponownie włączyć do swojej diety. Stosowanie Programu LEAP pozwoli Ci uwolnić się od dolegliwości, które kiedyś wydawały się być nieodłączną częścią Twojego życia, dodatkowo będziesz usatysfakcjonowany swoją sylwetką. Tysiące osób w USA i Europie przekonały się o skuteczności tej metody. Dołącz do ich grona.

Analizator składu ciała Tanita to najbardziej zaawansowana technologia monitorowania stanu zdrowia i fitness dla entuzjastów sportu i dobrej kondycji zdrowia na całym świecie.

Dlaczego warto używać analizatora składu ciała?
Dzięki tego typu pomiarom możemy kontrolować wpływ zmiany żywienia i aktywności fizycznej na nasze ciało:
• kontrola i wpływ diety/treningu na redukcję masy ciała, utratę tkanki tłuszczowej podskórnej
• przyrost masy mięśniowej
• kontrola wieku metabolicznego
• kontrola tłuszczu trzewnego, który jest głównym czynnikiem ryzyka występowania cukrzycy typu 2 i chorób serca

Analizator składu ciała podaje m.in. następujące informacje:
• waga w kilogramach
• tkanka mięśniowa w kilogramach
• tkanka tłuszczowa w %
• całkowita zawartość wody w organizmie w %
• wiek metaboliczny
• waga kości w kilogramach
• tkanka wisceralna (brzuszna)
• BMI Indeks masy ciała
• Physique rating (niezależne od spadku wagi, różnice w proporcji tkanki tłuszczowej i masy mięśni)
• BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii kcal (PPM)

Jak działa analizator?
Analizator składu ciała do obliczenia składu ciała wykorzystuje działanie bioimpedancji elektrycznej (BIA). To znaczy, że sygnały elektryczne o niskim poziomie natężenia przepływają przez ciało. Wysłany przez diody sygnał elektryczny przepływa przez płyny komórkowe w mięśniach i innych tkankach ciała, jednak dochodząc do tkanki tłuszczowej napotykają opór. Opór ten nazywany jest impedancją. Odczyty impedancji są obliczane za pomocą formuł matematycznych przez komputer, aby finalnie podać nam procentowy skład ciała.

Kto może używać analizatorów składu ciała?
Analizator składu ciała jest przeznaczony dla osób dorosłych w wieku 18-99 lat. Dzieci w wieku 5-17 lat mogą również używać urządzenia jedynie w celu pomiaru wagi, procentowej ilości tkanki tłuszczowej i wskaźnika zdrowia; żadne z pozostałych pomiarów nie są dostępne dla dzieci.
Analizator jest również wyposażony w tryb sportowca dla osób dorosłych o atletycznej budowie ciała. Tanita określa sportowca jako osobę zaangażowaną w intensywny wysiłek fizyczny przez przynajmniej 10 godzin w tygodniu i w trakcie spoczynku tętno serca wynosi 60 uderzeń na minutę lub mniej. Osoby, które uprawiały intensywnie sport przez wiele lat, ale aktualnie uprawiają wysiłek fizyczny przez mniej niż 10 godzin w tygodniu, również powinny użyć trybu sportowca.

Środki ostrożności:
Należy pamiętać, że ludzie z elektrycznymi implantami medycznymi, takimi jak stymulator serca nie powinni używać analizatora do pomiaru składu ciała, ponieważ występuje zakłócenie jego funkcjonowania.
Kobiety w ciąży powinny używać tylko funkcji pomiaru wagi.
Wszystkie inne funkcje nie są przeznaczone dla kobiet w ciąży.

Kiedy najlepiej używać analizatora?
Należy zachować ok. 3 godzin odstępu między pomiarem a ostatnim posiłkiem, przebudzeniem się lub treningiem.

Twoje poziomy wody w organizmie zmieniają się w ciągu dnia i nocy. Jakiekolwiek znaczące zmiany w ilości wody w organizmie mogą mieć wpływ na twój skład ciała, na przykład, ciało ma w zwyczaju być odwodnione po długim śnie, więc jeżeli będziesz wykonywać pomiar składu ciała rano, twoja waga będzie niższa a procentowa ilość tkanki tłuszczowej wyższa. Jedzenie dużych posiłków, picie alkoholu, menstruacja, choroba, wysiłek fizyczny oraz kąpiele mogą również mieć wpływ na poziom nawodnienia.

By osiągnąć najbardziej rzetelne wyniki, istotne jest by używać Analizy Składu Ciała regularnie, konsekwentnie o tej samej porze dnia i takich samych warunkach. Zaleca się wykonywać pomiar przed wieczornym posiłkiem.